Banyo Temizliği Nasıl Yapılır, Temizlik İpuçları | E-Turan AVM
Banyo Temizliği Nasıl Yapılır, Temizlik İpuçları
Detaylı bir ev temizliği yapmak isteyenler buraya! Evin en zorlu ve en önemli alanlarından biri olan banyoların temizliği, bu yazımızda sizi bekliyor! Adım adım banyo temizliği nasıl yapılır, lekeler nasıl temizlenir, temizlik ipuçları nelerdir sorularının cevabını yazımızda bulabilirsiniz!
Daha önceki Kış Temizliği yazımızda kışa girişte detaylı temizliği nasıl yapabileceğinizden bahsetmiştik. Ayrıca Fırın Temizliği yazımızda da mutfağın en zorlu aletlerinden biri olan fırının temizliğini anlatmıştık. Şimdi sırada yine hijyenin çok önemli olduğu alanlardan biri olan banyolar var! Gelin, adım adım banyo temizliği nasıl yapılır, bunun için hangi malzemeleri kullanabilirsiniz yakından bakalım!
Banyo Temizliği
Banyonun her zaman tertemiz olması sağlık açısından son derece önemlidir. Bu yüzden banyonun düzenli olarak temizlenmesi gerekir. Adım adım banyo temizliğine geçmeden önce banyo temizleme püf noktalarından bahsederek işinizi biraz kolaylaştıralım! Hazırsanız, kolları sıvayalım!
Banyo temizliği için birkaç ipucu:
- Banyolarınızın her zaman temiz olmasını istiyorsanız tabii ki düzenli bir temizlik rutini oluşturmalısınız. Uzun süre temizlenmeyen banyolarda kireç lekeleri, farklı kir lekeleri gibi sorunlar oluşur. Ayrıca uzun süre bu alanlar temizlenmediği için derin temizlik çok daha zor bir hale gelir. Bunun yerine hem sağlığınız açısından hem de temizliğin daha kolay olması için haftada 1-2 kere banyoyu temizleyebilirsiniz. Derin ve yorucu bir temizlikten bahsetmiyoruz; genel bir temizlik işinize yarayacaktır.
- Banyoda kullanacağınız malzemelerin bir kısmı oldukça etkili ürünlerdir. Bu yüzden kireç çözücü, çamaşır suyu gibi ürünler kullanmadan önce temizlik eldivenlerini elinize geçirmeniz sağlığınız açısından önemli.
- Temizlik için kullanacağınız malzemelerini her an yanınızda bulundurmanız, temizlik esnasında işinize yarar. Böylece hangi ürün neredeydi diye sürekli malzemelerinizi aramanıza gerek kalmaz.
- Eğer banyonuzda pencere varsa ve şartlar uygunsa temizlik esnasında camları açmanızda fayda var. Böylece banyoyu havalandırarak kötü kokulardan banyoyu arındırmış olursunuz. Ayrıca kimyasal ürünlerin oluşturabileceği kokulardan da kendinizi koruyabilirsiniz.
- Banyoda dip köşe temizliğe başlamadan önce banyoyu süpürmenizde de fayda var. Böylece etraftaki toz ve kirlerden banyoyu arındırabilirsiniz.
- Banyodaki temizlik hissinin daha uzun sürmesini istiyorsanız temizlik işiniz bittikten sonra banyoya oda spreyi sıkabilir ya da banyo kokusu koyabilirsiniz. Böylece banyonuz uzun süre misler gibi kokar!
Şimdi gelin, adım adım banyoyu temizleyelim!
Duş Kabini ve Küvet Temizliği
Banyonun en hassas alanlarından biri küvet ve duş kabinleridir. Bu alanları temizlerken hem temizlik malzemelerini doğru seçmeniz hem de dikkatli olmanız gerekir. Duş kabini ve küveti temizlerken sadece o alanları değil, duş başlığı gibi diğer aksesuarları da temizlemeniz önemlidir.
- Cam bir duş kabininiz varsa cam temizleyici temizlik malzemelerini seçebilirsiniz. Tercih ettiğiniz temizleyici ürün ve sünger ile duş kabinini içeriden ovduktan sonra bol su ile kabini deterjandan arındırabilirsiniz. Aynı işlemleri küvetinize de uygulayabilirsiniz.
- Banyolarda en büyük sorunlardan biri de tıkanmış giderlerdir. Bunun için gider açıcı temizlik malzemelerini kullanabilirsiniz. Klasik lavabo açıcı kullanıyorsanız lavabo açıcıyı gidere döküp bir süre bekleyin. Daha sonra bunun üzerine bol miktarda kaynar su dökün. Bu işlem, kullandığınız lavabo açıcı malzemeye göre değişiklik gösterebilir. Bu yüzden aldığınız açıcı ürünün talimatlarını okuyarak hareket etmeniz en doğru sonucu verecektir.
- Özellikle duş kabinlerinde su ve kireç lekelerine sık sık rastlayabilirsiniz. Bu lekelerin oluşumu engellemek için banyonuzu her kullanımdan sonra kurulamanız bir çözüm olabilir. Oturmuş lekeler içinse kireç çözücü temizlik malzemelerinden yardım alabilirsiniz.
- Sabun ve şampuan birikintileri, sararmış musluklar gibi alanlar için de hem uygun temizlik malzemelerini hem de sirkeli suyu kullanabilirsiniz.
Banyo Lavabo Temizliği
Lavabolar banyoda en sık kullanılan alanlardan biridir. Özellikle Koronavirüs hayatımıza dahil olduğundan beri sık sık el yıkamak, vazgeçilmezlerden biri oldu. Bu yüzden de lavabolar en sık kirlenen yerler arasında diyebiliriz. Ama merak etmeyin, bu alanların temizliği aslında o kadar da zor değil!
- Öncelikle çamaşır suyu etkili bir temizlik ürününü lavabonuza dökerek temizliğe başlayabilirsiniz. Daha sonra lavabonun içini temizleyeceğiniz süngeri elinize alarak lavabonun içini iyice ovabilirsiniz. Eğer sıvı bir ürün kullanmak istemiyorsanız sprey temizleyicilerden de yardım alabilirsiniz.
- İyice ovup kirlerden arındırdığınız lavaboyu bol su ile durulayarak işleminizi bitirebilirsiniz. Evet, işte bu kadar kolay!
Klozet Temizliği
Klozet temizliği, banyolardaki temizlikte en önemli noktalardan biridir. Sağlık açısından son derece büyük bir önem taşıyan klozetlerin sık sık temizlenmesi gerekir. Sık sık temizlik dışında ara ara da detaylı bir klozet temizliği yapmak gerekir.
- İlk olarak kalın ve iyi bir temizlik eldivenini takın. Daha sonra, klozetinizde biriken bakterilerden arınmak için etkili bir deterjanı klozetin iç kısmına dökün. Kirlerin biraz yumuşaması için deterjan döktükten sonra bir süre bekleyin. Sonra klozet fırçası yardımıyla kurumuş, birikmiş ve zorlu lekeleri yavaş yavaş ovun. Her şey bittiğinde sifona basarak klozetin içindeki tüm deterjanın gitmesini sağlayın.
- Klozetin dış yüzeyleri için de temizlik bezi, antibakteriyel mendil ya da ıslak mendil kullanabilirsiniz. Klozet kapağını kaldırıp alt kısımları, klozet kapağını ve görünen her yüzeyi bu şekilde temizleyebilirsiniz. Klozeti düzenli bir rutinde temzilerseniz
Banyo Fayans Temizliği
Ve geldik banyo fayanslarının temizliğine! Banyodaki diğer alanların temizliğinin yanında fayanslar son derece kolay ve zahmetsizdir. Zor olan kısmı ise fayans aralarındaki derzlerin temizlenmesidir. Çünkü toz ve kirler genellikle bu alanlarda birikip zorlu lekeler oluşturabilir.
- Fayansları temizlemek için nemli bir bez ve uygun bir deterjan kullanabilirsiniz. Ama fayansları temizlemeden önce derz aralarını temizleyerek oluşabilecek kirleri ortaya çıkarabilirsiniz. Böylece iki kere fayansları silmenize gerek kalmaz.
- Zorlu lekelerin bulunduğu derz aralarını temizlerken çamaşır suyu etkili bir deterjan ve fırça kullanabilirsiniz. Deterjanı fayans aralarına döküp fırça ile ovarak lekelerin çözünmesini sağlayabilirsiniz. Daha sonra temiz ve nemli bir bez ile fayans aralarını durulayabilirsiniz.
- Fayansların temizlenmesi için de nemli bir bez ve uygun deterjanı kullanabileceğinizi söylemiştik. Deterjanı fayanslara uyguladıktan sonra nemli bir bez yardımıyla fayansları toz ve kirden arındırabilirsiniz. Eğer fayanslarınızda kireç ve su lekeleri varsa bunun için de kireç çözücü etkili ürünler kullanabilirsiniz.
Banyo temizliği yaparken hem kimyasal ürünleri hem de doğal ürünleri tercih edebilirsiniz. Eğer kimyasal ürünler kullanmak istemiyorsanız kireç çözücü yapısı ile karbonat ve sirke, banyodaki en büyük yardımcınız olur. Bu ürünler sayesinde lavaboyu ovabilirsiniz, duş kabinini temizleyebilirsiniz ya da klozeti fırçalayabilirsiniz. Tabii ki bu ürünleri kullandıktan sonra bol su ile, temizlediğiniz alanı durulamanız gerekir. Siz de havalandırmanın ve düzenli temizliğin önemli olduğu banyoları bu adımları uygulayarak temizleyebilirsiniz!
Yorum Yap